12 Nisan 2018 Perşembe

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi - Kars


Türkiye’de en çok tabyanın olduğu (46 tabya) Kars’ta en önemli tabya, Kanlı Tabya’dır. 1801-1803 tarihlerinde Padişah 3'ncü Selim tarafından yaptırılmış, ilk yaptırıldığında ismi Yani Tabya imiş. Ancak. 1828 tarihinde Rus savaşları sırasında bir baskın yapılarak tabyadaki yaklaşık 600 askerimizin (Bir tabur) bir gece baskınında şehit edilmesi sonucu Kars halkı arasında adı Kanlı Tabya olarak anılmış. 
O tarihten beri de Kanlı Tabya olarak biliniyor.


Girişin yanı başında sonsuzluğa giden bir ışık kervanı görülüyor.
 Aynalar vasıtasıyla bu   özellikle verilmiş. Işıkların bulunmuş olduğu yerde askerlerin o dönem kullandıkları çarıklar var. Bu çarıklar ışıklandırılarak şehitlerimizin sonsuza kadar anılması için bir görüntü oluşturulmuş. Burada gözyaşları kendiliğinden dökülüyor pıtır pıtır.



Kahramanlık destanlarını yazan bu milletin kurtarıcıları, önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yanı başında Kafkas Cephesindeki komutanlarının fotoğraf ve kısa bilgilerinin de bulunmuş olduğu bölümde o dönemlere ait top mermileri ve savaş malzemelerinin teşhir edildiği cam korumalı oda bulunuyor. 






Tabya içerisinde 3 oda da ise interaktif canlandırmalar yapılmış. Tabyada kalan askerlerin revir, ameliyathane ve mutfak bölümlerinde gerçeği aratmayan dizaynlar var. İnsan maketlerinin gerçeği yansıtan görüntüsü görenleri adeta o günlere geri götürüyor. 


Yaralı askerler, ameliyat edilen askerler ve kovuşta istirahate çekilen askerlerin mektup okuması, düşünmesi ve dolaşması anlatılıyor. Yine o günlerde tabya içerisindeki askerlerin iaşelerinin karşılanması için bulunan mutfakta çalışan askerlerin görüntüleri ve yine o dönem kullanılan malzemeler bulunmakta. Heybesinden, güğümünden ve yiyecek olan mısır, biber, kuru soğan, patates ve yumurtalar bulunmakta. Kovuşta ise askerlerin bazıları yaralı halde geziniyor, bazıları mektup okuyor bazıları da düşünüyor.


Gerçek gibiler





Savaş alanından kalanlar


Çok soğuuuk !!!!



1921 Kars Antlaşması için Kars’a gelen Rus generallerinin Kazım Karabekir Paşa’ya hediye ettiği Kars Müze Müdürlüğü bahçesinde bulunan Beyaz Vagon da sergilenmek üzere Kanlı Tabya bahçesine getirilmiş.


Vagonda tarihi ve kişisel eşyalar sergileniyor








Seyahatimiz süresince en  duygulandığım anlar burada geçti.

VATAN; sen ne değerli bir şeysin!




20 yorum:

  1. Sevgili Tülin,
    Yine duygu yüklü yazdıkların. Yüreğine sağlık, anlattıkların ayaz oldu işledi iliklerime. Nurlar içinde uyusun başta Ulu önderimiz ATATÜRK ve Vatan uğruna canını feda eden askerlerimiz.
    İyi ki bu seyahati gerçekleştirdin ben de gezdim seninle, paylaştığın bu güzel yazıların eşliğinde.
    Sevgiler, öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimdekilerin size geçiyor olması bana sihirli bir şeymiş gibi geliyor Beyza. Sadece bu sebepten dahi ömrüm oldukça yazabilirim.
      Kelimelerin sınırsız bir gücü var ve benim tek derdim, "ben " olarak yazabilmek.

      İyi ki buradayım. İyi ki siz varsınız.
      Sevgimle kucaklıyorum.

      Sil
  2. Müzeye gidememiştim, şimdi baktım keyifle.

    YanıtlaSil
  3. Çok büyük bir keyifle okudum. Fotoğrafların çok olması gerçekten çok daha samimi yapmış yazınızı. Çok soğuk adlı fotoğrafınızı görünce bir tebessüm oluştu yüzümde. Sizin kadar kültürlü, naif ve güzel bir insanın yazdıklarından bilgiler edinmek, okumak büyük bir keyif benim için... Harika olmuş tek kelimeyle... Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlısız. Çok teşekkür ederim.
      Bir yeri, bir şeyi sevmişsem ve onu layığı ile anlatabilirsem herkes sevecek, benim gibi mutlu olacak sanıyorum :)
      Çabam bu yüzden.

      Sil
  4. Kars'ı senelerdir görmek isterim, hâlâ olmadı. Gittiğimde uğrayacağım yerlerden olacak bu müze . Emeginize sağlık Tülin Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha Ani Harabeleri ni anlatmadım ;) İkinci uğrak yeriniz olsun.

      Ben çok sevdim. Bakalım siz de beğenecek misiniz?

      Sil
  5. Sevgili tülin, bir kaç kez gezdim müzeyi seninle. İlk baştaki çarıkların sergilendiği kareye takıldım o ayaklar dağda bayırda neler çekmiştir neler.......
    Yaşamı, yaşanmışlıkların değerini bilmek anlamak için müzeleri önemseyip çok iyi gezmek ve çok iyi anlamak lazım. Yüreğine ve kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. " Müzeler toplumun hafızalarıdır" diyor Sunay Akın. Yazdıklarınız bunu hatırlattı.
      En çok duygulandığım müze oldu burası benim.

      Sil
  6. Canım çok duygulandım, sayende görmüş olduğum için çok mutluyum.O canlandırmalar çok etkili oluyor.İzmir de denizaltı müzesini gezerken çok heyecanlanmıştım gerçeği paylaşıyor gibi bir duygu oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak şimdi aklıma İzmir Deniz Müzesi ni düşürdün Hatice :)

      Sil
  7. Yüreğim hüzünle doldu. Bir taraftan da vatanımızı tanımadığımıza üzüldüm sadece okuduklarımızdan bölük pörçük bir şeyler biliyoruz. Böyle resimlerle anlatmanız da etkiledi beni. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Burada olduğunuz için ben teşekkür ederim.
      Haklısınız, bilmediğimiz ne çok şey var.

      Sil
  8. Bu bölümü atlamışım...

    O yol arkadaşını severim ben senin.

    O koca kapının önünde (küçücük cüssenin içinde-kocaman kalbinle) arkasında,önünde,dokusunda ne aradığını,neyi merak ettiğini de ayrıca ben merak eder-severim seni kadın.

    YanıtlaSil
  9. Ne bileyim Merih.. Sevdiğim şeylere dokunma ihtiyacı duyarım ve tutamam kendimi.

    Bir gün Pembe Köşk de Sevgili Özden Hanım dan izin alıp Ata'nın yemek takımına dokunmuştum. Sevdim o porselen tabağı fincanı.. Çoğu insanda var bu huy galiba.

    YanıtlaSil