15 Ocak 2020 Çarşamba

Lüküs Hayat



"Şişli de bir apartıman,
Yoksa eğer halin yaman
Nikel kübik mobilyalar
Duvarda yağlı boyalar.
İki tane otomobil
Biri açık biri değil...."


Lüküs hayat, lüküs hayat, bak keyfine yan gel de yat.


Cemal Reşit Rey'in bu bestesini ben yaştakiler bilir değil mi?
Söylemesi de, akılda kalıcılığı da kolaydır. Hatta neredeyse bir çocuk tekerlemesi gibidir. 
Ben şimdi bu satırları yazarken bile şarkı içimde çalıyor.
Gözümün önüne rahmetli Suna Pekuysal, Allah uzun ömür versin sevgili Zihni Göktay geliveriyor.


Serçev Yönetim Kurulu Başkanımız Süheyla Gürkan Ankara Devlet Tiyatrosunun değerli oyuncularındandır. Sahnede devleşen bu incecik kadın, her gün müthiş bir enerji ile oradan oraya koşar durur. Bununla yetinmez, akşamları Ankara Devlet Tiyatrosunun sahnesinde bambaşka biri olarak karşınıza çıkar. Laf aramızda çoğu zaman içten içe kendisinin Süperman ile aynı gezegenden geldiğini düşünürüm :)

 Biliyor musunuz DT yılda bir gün bir oyununu sadece Serçev çocukları, aileleri ve sevdalıları için sahneler. Ben de mümkün olduğunca kaçırmam bu güzel geceleri. Kocaman bir aile olup tiyatroya gidiyoruz, kaçırır mıyım hiç? Üstelik sezon boyunca kapalı gişe oynayan, bilet bulmak için sihirli değnek gerektiren bu efsane müzikal hiç kaçmaz!


Lüküs Hayat öyle bir müzikal oyn ki, salonda son gong da vurulduktan sonra, oyuncuları, korosu, orkestrası ve teknik ekibi ile küçük bir ordu üç saate yakın bir süre aklınızı ve kalbinizi fethetmek üzere hucuma geçiyor. Öyle ki perde arasında yerinden kalkmaya korkuyor insan. Döndüğümde ya oyun devam etmezse korkusu sarıyor içinizi. Ya da bana öyle geliyor. Yani ben mıh gibi çakıldım koltuğa. Ta ki oyun bitip, tüm o dev oyuncular selama çıkına kadar. Sonra kalktım ayağa, avuçlarım kızarıncaya, kollarım ağrıyıncaya kadar alkışladım. Bravo! Bravo! diye sesimin en üst perdesinden haykırarak hem de.


Lüküs Hayat da Cumhuriyetin ilanıyla medeni ilerlemeler kaydedilirken, diğer taraftan alafranga yaşayış tarzını taklit eden bir sınıfın toplumda yer aldığı anlatılır. 
Bir yanda gösteriş, şaşaa, para ve sefa gözler önüne serilirken, diğer yandan abartı, özenti, müsriflik de mizahi bir dille hicvedilir.


Kültür Bakanımız da bizimle oyunu seyredip sonunda sahnede tiyatroya, tiyatroculara, verilen emeğe ve Serçev'e övgü dolu sözler sarf etti. Son derece samimi ve içten olduğuna eminim, çünkü oyun süresince yüzünün nasıl güldüğüne hepimiz şahit olduk :)


Bu nasıl güzel bir andır değil mi? Sadece şu selamı vermek için bile oyuncu olmaya değer bence.
Onca meşakkatli çalışma, heyecan, korku... 
Oyuncuların size saygısı, sizin onlara sevginiz, takdiriniz. Ben böyle zamanlarda sahnedekilerden biri olmayı isterim hep. Yoldan geçen kadın, bayrak tutan asker... her ne olursa :)
Geçen gün dernekte bu duygularımı Süheyla Hanım ile paylaşınca "inanın bizler de  o anlar için yaşıyoruz" dedi.   Gözlerinin içi yıldız yıldız...



Demem o ki; Tiyatro Candır.

Tiyatro sizi seçtiğiniz dünyalara taşır. Aylar süren bin bir emek, ağrı, sızı, ter, hepsi sizin içindir.
Bir hayalin elle tutulur, gözle görünür halidir tiyatro. O yüzden lütfen vakit ayırın ve bir rüyanın içinde oyuncularla birlikte yol alın. Harika bir serüven sizi bekliyor efendim.

********


Yazımın yayın tarihi ne tesadüftür ki, tiyatronun onuru adına açlık grevi yapmış sinema ve  tiyatro oyuncusu, sporcu, yönetmen Lale Oraloğlu'nun ölüm yıl dönümü olan 15 Ocak.

Hayatlarını insanlık yararına işler yapmaya çalışarak yaşamış olan kim varsa nurlar içinde yatsın.


*******

Not: Oyun sırasında elbette fotoğraf çekmedim. Her seferinde oyun başlamadan sessize almakla yetinmem, telefonumu                tamamen kapatırım. Oyun bitene kadar da açmam. Çoğu zaman da tekrar açmayı unuturum :))   
Bu yüzden oyun sonrası çekilenler benden, diğer fotoğraflar Ankara Devlet Tiyatrosunun resmi sayfasından alıntıdır.






22 yorum:

  1. Lüküs hayatı yıllar evvel şehir tiyatrolarında Zihni Göktay'dan seyretmiştim ve çok ama çok beğenmiştim. Bir daha sahnelense yine gitmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bense çok daha öncelerinden siyah beyaz televizyon ekranından hatırlıyorum. O zamanlar tek kanallı tv de tiyatrolar, müzikaller gösterilirdi. Neler neler izlemedik ki. Fareler ve İnsanlar örneğin.Sonra Ahududu... Yıllarca arkadaşlar birbirimize babamızın şurubunu sorup durduk, kerime kerime.. diyerek :)
      Lüküs Hayat ın şarkısı taaa o zamanlardan ezberimde. Zihni Göktay yumurta topuklu sivri burunlu ayakkabısı, siyah yeleği, boynunda mendili ile gözümün önünde hala. Hele o ürkek sincap bakışları ile rahmetli Suna Pekuysal.. Yok ben bu sezon bir daha gideyim bu oyuna.

      Sil
  2. Okurken heyecan doldum, ne güzel anlatmışsınız. Bir ilçede yaşıyor olmamın tek sevmediğim yanı bu, elimize geçmiyor kolay kolay. Gidebilen ve mutlu olabilenlere(aksini düşünemem bile) ne mutlu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yerin avantajları, dezavantajları var Ecehan. Sizler baharda her sabah kuşların müzikalleri ile uyanıyor, doğanın türlü oyunlarına şahit oluyorsunuz. Görmek, anlamak gerek sadece. Hem üzülmeyin, ben buradan daha çok paylaşır, daha detaylı anlatırım bundan böyle :)
      Sevgiler

      Sil
  3. Keyifli vakitler olmuş, daim olsun :) Sanırım bu oyun popülaritesini hiç kaybetmeyecek bir oyun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü konusu temelinde hala güncel sevgili İstiridye Avcısı.
      Oyunu izlerken bunu daha iyi anlıyor insan.

      Sil
  4. Parece ser uma excelente peça de teatro.
    Um abraço e continuação de uma boa semana.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    O prazer dos livros

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sim, foi perfeito, meu amigo.
      Um abraço e continuação de uma boa semana.

      Sil
  5. Bende izlemek isterdim. Ama Eskişehir'de çok fazla seçenek olmuyor. Kaç yıldır aynı tiyatro oyunları dönüp duruyor. Dışarıdan turneye gelenler de çok pahalı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Özel tiyatroların biletleri pahalı. Elbette bir oyun çıkarmak masraflı bir iş, bir şey diyemiyorum. Ankara da özel zamanlarda belediyeler özel tiyatroları halka ücretsiz getiriyor. Ben böyle çok oyun seyredip, çok ünlü konseri dinlemişimdir.

      Sil
  6. Bu klasik oyunun güzelliği bir yana, etkinlik ayrıca anlamlı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Her sıranın başınsa birer ikişer tekerlekli sandalye görmek çok duygulandırıyor ayrıca.

      Sil
  7. Very interesting and inspirational post! <3
    I follow you and invite you to my place
    https://milentry-blog.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. Pazar günü bir haftalığına Ankaraya gidiyorum, tiyatroya da gitmeyi planlamıştım ama Lüküs Hayat biletleri tükenmiş :(

    YanıtlaSil
  9. Özledim tiyatro izlemeyi :)
    Ne güzel anlatmışsın :)

    YanıtlaSil
  10. Yanıtlar
    1. Evet, bazıları için canın taa içidir hatta değil mi Figen ;)

      Sil
  11. Harikasiniz.
    Herkes ve herşey.
    Ne mutlu sana.
    Öpüldünüz atomkarinca modunda gezen tatlı kadın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım.
      Biz de seni öpüyoruz. Az kaldı, Mayıs sonuna gün sayıyoruz.

      Sil